POSTAVLJANJE KLOPOTCA

Sonči po trsju se grozdje zoreče

in tiho v soncu se polni z močjo

in tiho z žlahtnostjo polni se v pesmi,

ki prek goric jo klopotci pojo".

(Janko Glazer, Jesenska pesem)

 

Članice in člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki smo izvedli prvo postavljanje klopotca. Ob vsakoletnem postavljanju klopotcev je prav, da se vinogradniki spomnimo izročila, ki ohranja to dediščino, saj klopotec kot simbol slovenskega vinograda nosi skozi čas žlahtno sporočilo. Klopotec ni samo tehnična, temveč predvsem slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno množično obujamo in ohranjamo. Postavljanje klopotcev predstavlja čas, ko se je nekoč gospodar, lastnik vinograda, odločal, ali bo dal viničarju odpoved ali pa ga bo obdržal še za naslednje leto. Klopotec, ta simbol vinogradov in pokazatelj prihoda jeseni, bo vse do trgatve odganjal ptiče, da bo na trti ostalo čim več sladkega grozdja
Ker je bil eden prvih, ki je dal idejo za postavitev Danilo Pokleka, smo to nalogo zaupali kar njemu. Predsednica Društva vinogradnikov Mojca Praprotnik je predstavila pomen in idejo postavljanja, zakaj klopotec sploh postavljati in čemu služi. Prav tako sta bila nad to idejo navdušena podžupan Janko Avberšek in predsednica TD Boža Polak. Več ko bo takšnih prireditev, pestrejše bo življenje v naši občini. Prireditev je odlično vodila Sonja Juvan, igranje harmonikarja Timoteja Kreft je navdušil obiskovalce, še posebej pa so se izkazali postavljalci klopotca na čelu z Danilom Pokleka in pomočniki; Anže Podgoršek, Boštjan Kocuvan in Jože Kovačič. Ker je bil veter pravi, je klopotec takoj zapel svojo pesem, ki so ji številni obiskovalci z veseljem prisluhnili, kajti:Klopotajoča pesem je nekaj posebnega, živi v dušah vinogradnikov.

Hvala Petračevim - Faniki in Danilu Pokleka za gostoljubje pri svoji zidanici, ki je marsikatero grlo odžejalo in tudi lakoto odgnalo. Naslednje leto se spet vidimo, verjetno pri drugi zidanici oziroma vinogradu, v upanju, da bo prireditev postala tradicionalna.

Slike so tukaj

Alojz Slemenšek

Nazaj