RAZGLASITEV REZULTATOV OCENJEVANJA VIN LETNIKA 2016 IN PODELITEV PRIZNANJ

Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki je organiziralo v petek dne 12.5.2017 prireditev »Razglasitev rezultatov ocenjevanja vin letnika 2016 in podelitev priznanj« v dvorani Gasilskega društva Šmartno ob Paki. Po nagovoru predsednika društva Petra Krajnca in kulturnem programu v izvedbi Ljudskih pevcev »Prijatelji«, smo podelili priznanja za dosežene ocene vina po posameznih sortah. Pri podelitvi so sodelovali: Vinska kraljica Slovenije za leto 2017 Maja Žibert, župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar, sommelier III. st.  Alojz Cedula in predsednik društva vinogradnikov Peter Krajnc.  Letos smo na ocenjevanju dosegli tudi najvišjo skupno oceno in sicer 18,18 točk. Podelili smo 64 zlatih in 22 srebrnih priznanj. Naziv šampion za leto 2017 pa so prejeli: Branko Višnjar za sorto Zweigelt z oceno 18,34 točk in Jože Kugler za sorto Sauvignon, Danilo Pokleka za sorto Kerner, Mihael Fajfar za sorto Dišeči Traminec vsi z oceno 18,40 točk in Danilo Pokleka za vino posebne kakovosti Chardonay suhi jagodni izbor z oceno 19,24 točk. Celotno prireditev je odlično povezoval Franc Fužir.

Vinska kraljica Maja Žibert pa je še posebej poudarila, da je odšla v »neznano«, saj ni vedela kakšna vina v Šmartnem ob Paki sploh pridelujemo, vrača pa se domov z odličnimi občutki, saj je okusila naša zelo kakovostna in kvalitetna vina, ki so odraz strokovnega dela naših vinogradnikov.

Po podelitvi je bilo družabno srečanje vinogradnikov in ljubiteljev vinske kapljice z vodeno degustacijo 18. vzorcev najbolje ocenjenih vin. Degustacijo je strokovno vodil Alojz Cedula sommelier III. st., ki je z opisom vin poudaril značilnosti posameznih sort in razširjenost v Sloveniji.

Pred prireditvijo pa so gostje obiskali kleti naših vinogradnikov in sicer klet Danila Pokleka v  Gavcah, ter kleti Primožič, Jožeta Kugler in Karlija Žibret v Malem vrhu.

 

Nazaj