RAZGLASITEV REZULTATOV OCENJEVANJA VIN LETNIKA 2019 IN PODELITEV PRIZNANJ

Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki je organiziralo v petek dne 12.6.2020 prireditev »Razglasitev rezultatov ocenjevanja vin letnika 2019 in podelitev priznanj« v dvorani Gasilskega društva Šmartno ob Paki. Po nagovoru predsednice društva Mojce Praprotnik in kulturnem programu v izvedbi Ljudskih pevcev »Prijatelji« in harmonikaša Markota Juvan, smo podelili priznanja za dosežene ocene vina po posameznih sortah. Pri podelitvi so sodelovali: Vinska kraljica Slovenije za leto 2020 Ana Pavlin, župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar, predsednica ocenjevalne komisije, enologinja in vinska vitezinja Tadeja Vodovnik Plevnik univ.dipl.inž.kmet. in predsednica Društva vinogradnikov Mojca Praprotnik. Letos smo na ocenjevanju dosegli odlično skupno oceno in sicer 18,13 točk. Podelili smo 45 zlatih in 25 srebrnih priznanj. Naziv šampion za leto 2020 pa so prejeli: Mihael Fajfar za sorto Modra Frankinja z oceno 18,27 točk, Vinotoč Primožič za sorto Dišeči Traminec z oceno 18,43 točk, Alojz Slemenšek za Sivi Pinot letnik 2016 z oceno 18,43 točk in Mihael Fajfar za vino posebne kakovosti Laški rizling SJI z oceno 19,60 točk. Letos smo prvič podelili tudi priznanja za prvake sort, ki so postali: Branko Višnjar za Zweigelt, Marko Juvan za Modro frankinjo rose, Ivan Goršek za Zvrst belo, Mihael Fajfar za Modro frankinjo, Franc Podgoršek za Laški rizling, Franc Viher za Kerner, Jože Kugler pa za Chardonay, Sauvignon in skupaj z Mihaelom Fajfarjem za Rumeni muškat. Celotno prireditev je odlično povezoval Franc Fužir.

 

Vinska kraljica Ana Pavlin pa je še posebej poudarila, kako vesela je, da smo jo povabili na podelitev, predvsem pa je uživala v kleteh naših vinogradnikov, ki jih je imela možnost obiskati, saj se vrača domov z odličnimi občutki, ker je okusila naša zelo kakovostna in kvalitetna vina, ki so odraz strokovnega dela naših vinogradnikov.

Po podelitvi je bilo družabno srečanje vinogradnikov in ljubiteljev vinske kapljice z vodeno degustacijo 13. vzorcev najbolje ocenjenih vin. Degustacijo je strokovno vodila Tadeja Vodovnik Plevnik s pomočjo Vinske kraljice Slovenije Ane Pavlin, ki sta z opisom vin poudarila značilnosti posameznih sort in razširjenost v Sloveniji.

Pred prireditvijo pa so gostje skupaj z Vinsko kraljico Slovenije Ano Pavlin obiskali kleti naših vinogradnikov in sicer klet Kovačič, klet Kugler, Vinotoč Primožič in klet Podgoršek vse v Malem vrhu.

 

REZULTATI

Nazaj